Haber

Yemen Güney Geçiş Konseyi Üyesinden “federal bir güney devletinin kurulmasına” ilişkin açıklama

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) desteklediği Güney Geçiş Konseyi (GGK) Başkanlık Üyesi Lütfi Şatara, ülkedeki “tek gerçekçi” siyasi projenin liderliğinde federal bir güney devletinin kurulması olduğunu savundu. SGK.

Shatara, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, GGK’nın Suudi Arabistan ve BAE liderliğindeki koalisyonla yaptığı anlaşmalara bağlı olduğunu ve çıkarlarını uluslararası toplumla genişlettiğini söyledi.

Gerçekçi olmayan tartışmalara girilmemesi gerektiğini savunan Şatara, ülkedeki tek gerçekçi siyasi projenin GGK tarafından yönetilecek bir güney federal devletinin yeniden kurulması olduğunu savundu.

Yemen Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Rashad al-Alimi’nin 24 Şubat’ta yaptığı “Güney sorununun çözümünü ABD’de görüşmenin uygun olmayacağı” şeklindeki açıklamasına Yemen hükümeti ve Başkanlık Konseyi’nin ortağı GGK tepki gösterdi. bu aşama”.

GGK’dan yapılan yazılı açıklamada Alimi, hükümet üyeleri arasındaki ortaklığı ciddiye almamakla suçlandı.

“Alimi’nin açıklamaları doğru değildir ve Başkanlık Divanı’nın kurulmasıyla sonuçlanan Körfez İşbirliği Konseyi’nde varılan uzlaşma ve katılımın ciddiyetini göstermemektedir.” ifadesi kullanıldı.

Güney sorunu; Vatan, millet, kimlik ve devlet meselesi olarak savunan açıklamada, “Güney’in dertlerinin tartışılması ertelemeyi kabul etmez ve asla etmeyecektir.” söylendi.

Alimi, 23 Şubat’ta Londra merkezli Sarkul Avşat gazetesine yaptığı açıklamada, “Güney sorununun haklı ve haklı bir sorun olduğuna inanıyoruz ancak bu aşamada bunun hakkında konuşmak veya analizini tartışmak doğru olmaz. Devleti (Husilerden) geri aldığımızda, her şeyi diyalog masasına oturtacak ve biz şiddetten, şiddetten uzak durmaya çalışacağız, dayatmayla değil, diyalogla analiz yolunu arayacağız.” dedi.

-Yemen’de iç savaş, Başkanlık Konseyi’nin kurulması ve görüş ayrılıkları

Yemen’de Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri elinde tutan İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri de Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetini destekliyor.

Ülkedeki geçiş sürecini tamamlamak için Reşad el-Alimi başkanlığında 8 üyeden oluşan Başkanlık Divanı kuruldu.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi, 7 Nisan 2022’de tüm yetkilerini Alimi başkanlığındaki Başkanlık Divanı’na devrettiğini açıkladı.

Kurulduğu ilk günlerde Husi karşıtı cepheyi güçlendireceği düşünülen Başkanlık Divanı üyeleri arasında bazı görüş ayrılıkları bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu