Renk

Xiaomi 13T İnceleme

Hatırlarsanız bundan birkaç hafta önce Xiaomi’nin yeni 14 serisine alternatif olabilecek daha uygun fiyatlı Xiaomi 13T Pro akıllı telefonunu birlikte incelemiştik. Bugün ise elimizde Xiaomi 13T Pro’dan da daha ucuza satın alınabilecek ve özellikleri anlamında gerçekten yetenekli bir model olan kardeşi Xiaomi 13T var. Şu an bu telefonun fiyatı 25 bin TL dolaylarında olurken, aralarındaki ufak tefek birkaç fark dışında Pro versiyonu kadar yetenekli olmasıyla üst çizgideki fiyat/performans telefonlarından biri. Peki 13T Pro yerine 13T’yi tercih etmeniz durumunda nelerden feragat etmeniz gerekiyor? Bunun cevabını almak için gelin telefona şimdi daha yakından bakalım.

Xiaomi 13T Tasarım Detayları

Öncelikle, Xiaomi 13T ve 13T Pro’nun tamamen aynı tasarıma sahip olduğunu ve ilk bakışta ikisini birbirinden ayırmanın neredeyse imkansız olduğunu söylemek lazım. Hatta renk seçenekleri bile aynı. Siyah ve Çayır Yeşili cam bir arka panelden oluşuyorken, Alp Mavisi daha zarif duran bir vegan deriye sahip. Tüm renk seçeneklerinde çerçeveler plastikten ve ön taraf Gorilla Glass 5 ile korunuyor. Cam modeller 8,5 mm kalınlığında ve 197 gram ağırlığındayken, vegan deri model 193 gram ile daha hafif ancak 8,6mm ile biraz daha kalın.

Renk seçenekleri aynı olduğu için 13T Pro’daki parmak izi sorunu ne yazık ki burada da peşimizi bırakmıyor. Eğer parmak izi daha az görünsün istiyorsanız elimizdeki gibi Siyah renkten uzak durmanızda fayda var. 13T, genel hatlarıyla sade ve hoş dursa da Xiaomi’nin bu serinin bir sonraki modelinde arka taraftaki kamera modülünü kesinlikle yeniden elden geçirmesi gerekiyor. Zira hangi rengi seçerseniz seçin, modül siyah büyük bir kareden ibaret. Siyah rengi tercih ederseniz çok sönük kalıyor, Çayır Yeşili veya Alp Mavisi’ni tercih ederseniz de çok göze batıyor. O yüzden internetten satın alacakların öncesinde mağazada yakından bakmasını tavsiye ediyoruz. Ancak diğer yandan kimileri de kamera modülünün bu tasarım şeklini beğenecektir. Tasarım konusu tamamen öznel.

Estetik bir yana, telefon oldukça dayanıklı. Kullandığımız süre boyunca bahsettiğimiz cam arka panel kazara birkaç defa darbe almasına rağmen sağlam kalmayı başardı. Ön taraf ise Gorilla Glass 5 ile kaplanmış durumda. Suya ve toza karşı dayanıklılık için de IP68 derecesine sahip. Yani toza karşı tam koruma sağlarken, 1,5 metre derinlikteki suda 30 dakikaya kadar dayanabiliyor. Bunların dışında güç ve ses düğmeleri standart olarak sağ tarafa yerleştirilmiş ve ulaşması kolay. Alt çerçevede ise USB-C portu, çift SIM’li bir tepsi ve hoparlör ızgarası yer alıyor.

Xiaomi 13T Ekran Özellikleri

Şimdi, tasarım konusunda bazı şikayetlerimiz olsa da 13T’nin ekranı hakkında şikayet etmeye hiç hakkımız yok. Zira Xiaomi, Pro versiyondaki ekranın birebir aynısı bu telefonda kullanmış. 2 telefon arasında şu an 10 bin TL civarında bir fiyat farkı olduğunu düşünürsek bu gerçekten önemli; telefon daha düşük fiyata üst düzey bir ekran sunuyor bize. CrystalRes AMOLED olarak adlandırılan bu ekran gerçekten amiral gemisi düzeyinde.

6,67 inç boyutundaki ekran, 1220×2712 piksel çözünürlüğü, 12 bit renk derinliği, 144 Hz yenileme hızı, HDR10+ ve Dolby Atmos dahil olmak üzere üst düzey bir OLED ekranda olması gereken her şeye sahip. Ekran, video izlerken harika bir deneyim sunuyor; renk üretimi iyi ve siyahlar derin. Ayrıca, hassas gözlere sahip olanlar için 2880Hz’de yüksek frekanslı PWM karartma özelliğinin yanında, oyun sırasında daha hızlı yanıt için 480Hz dokunmatik örnekleme hızını destekliyor. Deneyimlerimize göre dokunmatik tepkisi gayet iyi ve yüksek yenileme hızı iyi optimize edilmiş.

Aşırı parlak ortamlarda görünürlük açısından hiçbir sorun yok, zira 13T Pro’da bahsettiğimiz gibi 2600 nit değerinde bir tepe parlaklığı söz konusu. Dış mekanlarda dahi ekrandaki her şey keskin ve net bir şekilde görülebiliyor. Ekranın içine gizlenmiş optik parmak izi sensörü de işini iyi yapıyor, ancak biraz küçük bir alana yerleştirildiğini söylemek lazım. Şahsen bazen parmağımızı tam üzerine yerleştirmekte sorun yaşadık. Yine de her halükarda hızlı ve doğru çalışıyor.

Bu arada az önce alt çerçevede bahsettiğimiz hoparlörlerden bir tane de üst çerçevede bulunuyor. Birlikte Dolby Atmos desteğiyle beraber başarılı bir çift stereo ses deneyimi sağladığını söyleyebiliriz. Evet, maksimum ses seviyesinde bozulmalar meydana gelebiliyor, ancak seviyesi oldukça yüksek ve çoğu kullanıcıyı tatmin edebilecek düzeyde.

Xiaomi 13T Teknik Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Teknik kadroya baktığımızda 13T Pro’ya göre en büyük fark burada. Xiaomi 13T, 3.1GHz’e kadar hıza ulaşabilen, 13T Pro’dan biraz daha düşük güçte çalışan MediaTek Dimensity 8200 Ultra işlemcisini kullanıyor. Bu arada aklınızda şüphe olmasın, bu da son derece güçlü bir işlemci.

Elimizdeki modelde 12 GB RAM ve 256 GB dahili UFS 3.1 depolama alanı bulunuyor. 13T Pro’daki UFS 4.0 standardı ne yazık ki burada yok. Ayrıca ilginçtir ki; Xiaomi, 13T için 256 GB’dan başka depolama seçeneği sunmuyor. Ekstra bir microSD alanı da bulunmadığından, çok uzun süreler kullanımdan sonra bu alanın bazılarına yetmeyeceği kanısındayız.

Performans açısından değerlendirirsek; açıkçası telefonun hem günlük kullanımda hem de oyunlarda ve uygulamalarda sunduğu performans bizi fazlasıyla tatmin etti. Son 2 haftadır 13T’yi kullanıyoruz ve sıradan sosyal medya ve internet gezinmelerinin yanı sıra oynadığımız tüm oyunlarda performansta herhangi bir gecikme veya yavaşlama göstermedi. Bununla birlikte telefonun çok beğendiğimiz ekranı sayesinde her şey canlı ve akıcı olduğundan kullanım deneyimi bir hayli artırıyor.

Batarya tarafında 13T Pro’daki gibi sektörün standardına uygun 5.000mAh’lik bir pilimiz var. Ancak 13T, 120W değil 67W hızlı şarjı destekliyor. Açıkçası 67W da zaten fazlasıyla yeterli. Telefon 0’dan 100’e yaklaşık 45 dakikada ulaşıyor. Üstelik sadece 5 dakikalık şarjla yüzde 25 civarı dolarak, acil durumlarda hayat kurtarabiliyor. Öte yandan 13T’nin pili Pro versiyonuna göre çok daha uzun süre dayanabiliyor. Bunun sebebi büyük ihtimalle işlemcinin daha az güç harcaması. Bu yönden bu adımda 13T hanesine artı puan yazıyoruz.

İki telefonu birbirinden ayıran bir diğer şey ise Xiaomi 13T Pro’daki Wi-Fi 7’nin yerini Xiaomi 13T’de Wi-Fi 6 alıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse bunlar aradaki fiyat farkı göz önüne alındığında kabul edilebilecek noksanlar.

Xiaomi 13T Kameraları Nasıl?

Gelelim kameralara. Bu noktada bir uyarıda bulunalım; eğer bu videonun öncesinde 13T Pro incelememizi izlediyseniz, aynı şeyleri tekrar ettiğimizi düşünebilirsiniz -ki bu konuda haklısınız aslında. Bunun sebebiyse 13T’nin 13T Pro ile aynı üçlü kamera kurulumunu paylaşıyor olması.

13T’nin Leica imzalı kameralarının hepsi gerçekten çok iyi kalitede çekimler yapabiliyor. Hem 50 MP ana kameranın hem de 50MP telefoto ve 12MP ultra geniş kameranın iyi ışık koşullarında sunduğu görüntü kalitesi zaten takdire şayan. Renk üretimi gerçeğe yakın ve yapay değil.

Ana kamera, düşük ışıkta bile keskin ve ayrıntılı görüntüler sunabiliyor. Telefoto ve ultra geniş kamera ise pek tabii ki düşük ışıkta ana kamera kadar başarılı değil, fakat iyi bir iş çıkarıyor. Biraz gürültü meydana geldiği için karanlık ortamlarda ana kamerayı kullanmak en iyisi olacak. Bu arada Leica, Xiaomi’ye sadece lenslerde değil yazılım tarafında da yardımcı olmuş. Çekimler için daha doğal görüntüler sunan “Leica Otantik” ve daha canlı renkler sunan “Leica Vibrant” adında iki ayrı fotoğraf stili mevcut. İkisi de oldukça güzel, gözünüze hangisi hitap ediyorsa onu kullanabilirsiniz.

Ön tarafta ise 20 MP çözünürlüğünde bir kamera mevcut. Özçekimler ve görüntülü konuşmalar için son derece iyi. Fotoğraflar doğal çıksa da ayrıntı seviyesi ortalama. Ancak geri kalan her şeyi harika; renkler canlı, gürültü seviyesi düşük ve dinamik aralığı iyi. Videolar söz konusu olduğunda Pro modeli gibi Xiaomi 13T de 30 fps’de 4K HDR10+ video çekebiliyor. Ayrıca OIS ve EIS desteği de mevcut. Ancak 8K kayıt özelliğinden yoksun.

Sonuç

Evet, genel olarak baktığımızda Xiaomi 13T, Pro versiyonuyla -fiyatı dışında- neredeyse aynı. Dimensity 8200-Ultra’nın performansı sınıfı için harika. 6,67 inçlik AMOLED ekran ise yüksek yenileme hızı ve canlı renkleriyle görsel bir şölen sunuyor. Kameralar desek zaten kalitesi ortada. Üstelik tüm bunlara 13T Pro’dan çok daha ucuza sahip olabiliyorsunuz. Bize sorarsanız, 25 bin TL’yi sonuna kadar hak eden bir akıllı telefon olmuş Xiaomi 13T. Yani bu noktada 13T Pro mu, yoksa 13T mi derseniz, bu telefonun fiyat/performans çizgisine daha yakın olduğunu söyleyebiliriz. Elbette bazı nüanslar var, ancak aralarında en kafaya takılabilecek olan tek hafıza seçeneğiyle gelmesi ve bu alanın artırılamaması diye düşünüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu