Haber

Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem’den Tarım ve Orman Alanlarındaki Kayıplara İlişkin Değerlendirme

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 22 yıllık AKP iktidarında tarım ve orman alanlarında yaşanan kayıpları değerlendirdi. Adem, “Tarım arazileri, meralar, göller, akarsular, yaylalar, deniz bentleri ve kıyılar sermayeye teslim edilirken, korunan alanlar bile harabeye döndü. Son çeyrek asrın en büyük kaybedeni Türk çiftçisidir.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, AKP iktidarı döneminde tarım ve orman alanlarında yaşanan kayıpları değerlendirdi. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 26 milyon hektar tarım arazisi bulunduğunu hatırlatan Adem, 2023 yılında bu arazilerin 23 milyon hektara düştüğüne dikkat çekti.

İlgili Makaleler

Son çeyrek asrın en büyük kaybedeninin Türk çiftçisi olduğunu belirten Adem, “İnşaata dayalı büyüme stratejisi sonucunda kıyı kesimlerde veya kent merkezlerinde artık yatırıma uygun yer kalmamış, ekonomik faaliyet ve yatırımlar devam etmiştir. ormanlara, korunan alanlara ve tarım arazisi olan yerlere doğru iç kesimlere taşınmaya başladığını belirten Maden, “Turizmi Teşvik ve Orman kanunlarıyla yapılan değişiklikler, tarım ve orman alanlarının tarımsal bütünlüğünü bozacak şekilde birçok amaca tahsis edilmesini kolaylaştırdı. ve orman alanlarını korumak yerine” dedi.

AKP’nin yerel seçimlerle kaybettiği bölgelerde kontrolü kaybetmemek için turizm faaliyetlerini düzenlemeye çalıştığını belirten Erhan Adem, “Bir bütün olarak bakıldığında her türlü hukuki altyapının oluşturulduğu görülüyor. Korunması gereken ormanları ve meraları kalkınma, inşaat, madencilik ve turizme açmaya hazırlandı. “Düzenlemelerin amacının turizmi teşvik etmek, kâr elde etmek olduğu çok açıktır.” Dedi.

AKP hükümetinin Anayasa’da yer alan “ormanlar devlete aittir” anlayışını somut lobilere ait olarak anladığını belirten Erhan Adem, “Mevcut duruma göre Türkiye’nin acil önlem alması gerektiği aşikar. Topraklarımızın bir an önce engellenmesi gerekiyor. Tarım arazilerinin çeşitli sebeplerle tarımsal üretimin dışına çıkması engellenmelidir.” “Ekim alanlarının bölünmesine ve verimin azalmasına son verilmelidir” dedi.

Erhan Adem şu değerlendirmelerde bulundu:

“22 yıllık iktidarı sırasında tarım ve ormanlık alanlar, meralar, göller, akarsular, yaylalar, deniz bentleri ve kıyılar başkente devredildi, hatta sit alanları bile harabeye döndü. 26 milyon hektar tarım arazisi varken AKP’nin iktidara geldiği 2002’de bu topraklar 2023’te 23 milyon hektara düştü.Son çeyrek asrın en büyük kaybedeni Türk çiftçisi oldu.’Madencilik’, Turizm Teşvik ve ‘Orman’ kanunlarında ve bunlarla ilgili yapılan değişiklikler Düzenlemeler tarım ve orman alanlarının bütünlüğünü bozacak şekilde birçok amaca tahsis edilmesini kolaylaştırdı.Tarım alanındaki tüm düzenlemeler beton lobisinin ihtiyaçlarına göre şekilleniyor ve ağır bir doğa tahribatı gerçekleştiriliyor. AKP iktidarı son yerel seçimlerle iktidarını kaybetmiş, belediyenin kıyı turizmi adı altında kontrol edebildiği alanların sayısı azalmış, bu nedenle turizm faaliyetlerini bu bölgelerde merkezileştirerek, kâr amaçlı siyasete katılmak. Devam edip yerel yönetimlere ekonomik zarar vermek istiyor. Bu yasa tasarısı turizme yönelik bir teşvik değil, yönetemediği belediyelerden kar elde etmeye yönelik bir düzenlemedir. Anayasanın 169. maddesi şöyle diyor: ‘Devlet, ormanların korunması ve alanlarının genişletilmesi için gerekli kanunları yapar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerine yeni ormanlar yetişiyor ve bu yerlerde başka türlü tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların denetimi Devlete aittir. “Devlet ormanlarının mülkiyeti devredilemez.”

haber-kurucasile.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu