Teknoloji

NASA, “burnumuzun dibinden geçen” asteroidi böyle görüntüledi

NASA, Dünya’nın çok yakınından geçen, potansiyel olarak tehlikeli bir asteroidin radar görüntülerini yakaladı ve yayınladı.

Hawaii, Mauna Loa’daki NASA tarafından finanse edilen Asteroid Karasal Etki Son Uyarı Sistemi (ATLAS), 27 Temmuz’da, gezegenimize yakın bir yaklaşmaya doğru ilerleyen göreceli olarak büyük bir asteroit tespit etti. NASA, potansiyel olarak tehlikeli asteroitleri yakından takip ediyor ve gezegenimize doğru yaklaşırken mümkün olduğunca çok sayıda radar gözlemi yaptı.

Asteroit, 17 Eylül’deki en yakın konumuna ulaştığı sırada yaklaşık 0,00668 AU uzaklıktaydı. 1 AU’nun Dünya ile Güneş arasındaki mesafe olduğu düşünülürse, asteroidin gerçekten çok yakından geçtiği rahatlıkla söylenebilir. Nesne, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin yaklaşık 2,6 katı veya yaklaşık 1 milyon kilometreden geçti.

Keşfedildiği yıl ve zamana ithafen 2024 ON olarak adlandırılan nesnenin Goldstone Güneş Sistemi Radar Grubu tarafından 16 Eylül’de çekilen radar görüntüleri, asteroidin bir temas ikilisi olduğunu, yani yerçekimi tarafından yavaşça bir araya getirilerek ilginç bir şekil yaratan iki nesneden oluştuğunu gösteriyor.

Radar görüntülerine göre yaklaşık 350 metre uzunluğundaki

NASA tarafından yapılan bir açıklamada, asteroidin “potansiyel olarak tehlikeli” olarak sınıflandırılmasına rağmen öngörülebilir gelecekte Dünya için herhangi bir tehlike yaratmadığı vurgulandı.

Asteroidin bir sonraki yakın geçişi, yaklaşık 0,32697 AU mesafeden geçeceği tahmin edildiği 2035 yılında gerçekleşecek. Yörünge tahminleri, önümüzdeki 100 yıl içinde bu ayın başlarında olduğundan daha yakına yaklaşmayacağını gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu