Ekonomi

Konferansta Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri ele alındı

YENİ ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen konferansta Azerbaycan ile Özbekistan arasında ekonomidiğer alanlarda gelişen bağlar ele alındı.

Orta Asya-Kafkas Enstitüsü’nde düzenlenen konferansa Azerbaycan’ın Washington Büyükelçisi Hazar İbrahim, Özbekistan’ın Washington Büyükelçisi Furgat Siddikov ile Rusya ve Avrasya sorunları konusunda Amerikalı uzman Frederick Starr katıldı.

Enstitü Müdürü Svante Kornel’in moderatörlüğünde düzenlenen konferansta Orta Asya üzerine çalışmaları bulunan Starr, Azerbaycan ve Özbekistan’ın iki Türk ve Müslüman halk olarak ortak bir geçmişe sahip olduğuna değindi.

Starr, “Demek istediğim şu ki, her ne kadar İslam’ın farklı versiyonlarına sahip olsalar da bu iki halk, tüm bu yüzyıllar boyunca yoğun bir etkileşim içerisinde olmuştur ve bugün konuştuğumuz şey yeni bir şey değil, bir restorasyondur.” dedi. sözlerini kullandı.

İki ülkenin ticaret hacminin çok hızlı arttığı kaydedildi.

Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim, Hazar Denizi’nin karşı kıyılarında yer alan ve tarihi bağlara sahip iki ülke arasındaki ticaretin son yıllarda hızla geliştiğini vurgulayarak, “Mevcut ticaret seviyesinden memnun değiliz. Ancak biz bu seviyeden memnun değiliz. Olayların gidişatına baktığınızda örneğin geçen yıl Özbekistan ile Azerbaycan arasındaki ticaret yüzde 50 arttı.” “Fazlasıyla bir artış olduğunu görüyorsunuz.” dedi.

İki ülke iş adamlarının karşılıklı yatırımlar yaptığını ve bu yatırımlar sayesinde yakın gelecekte ticaret hacminin çok daha büyüyeceğini belirten İbrahim, bunun küresel ölçekte de etki yaratacağını ifade etti.

İbrahim şöyle devam etti:

“Orta koridordan bahsediyorsak, bu sadece Orta Asyalı dostlarımız, kardeş stratejik ortaklarımız, Azerbaycan kongreleri ve belki de Türkiye arasındaki ticaret yolu değil, Asya ile Avrupa arasında küresel etkisi olan (ticari) bir koridordur.” Burada çok önemli olanın Hazar Denizi olduğunu düşünüyorum. “Türkiye’deki enerji projeleri ve merkez koridor dahil, yaptıklarımızın küresel etkisidir. Bu çatışma değil, işbirliği içindir. Yani eğer Ermenistan karar verir ve entegre olmak isterse biz bunları paylaşıp entegre edebiliriz.”

Azerbaycan Büyükelçisi ayrıca Özbekistan ve Orta Asya’daki diğer bölge ülkeleriyle sadece ticarette değil güvenlik alanında da iş birliğini artırmaya çalıştıklarını söyledi.

İbrahim, Özbekistan, Kazakistan, Türkiye gibi ülkelerle askeri işbirliğinin kimseyi hedef almadığını, karşılaşılan zorluklarla baş etmeyi amaçladığının altını çizdi.

Özbekistan Büyükelçisinden “dürüstlük ve dostluk bağları” vurgusu

Özbekistan Büyükelçisi Furgat Siddikov, Azerbaycan ile Özbekistan ilişkilerinin hızla gelişmesindeki en önemli faktörün dürüstlük ve karşılıklı anlayışa dayalı dostluk bağları olduğunu belirtti.

Özbekistan ile Azerbaycan arasında 2022 yılında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasına değinen Siddikov, ekonomi, endüstriyel taşımacılık ve enerji güvenliği gibi önemli alanlarda imzalanan anlaşmaların iki ülkenin stratejik ortaklığının büyümesi için yeni bir itici güç görevi gördüğünü belirtti.

İki ülke arasında ticari yatırımların desteklenmesi amacıyla ortak fon kurulması kararının önemine değinen Özbekistan Büyükelçisi, “Azerbaycan, Özbekistan için Avrupa’ya, Özbekistan da Azerbaycan için Asya’ya açılan kapı haline gelebilir.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu