Haber

İSTANBUL BAKANI BOLAT: GÜNDE 1 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPIYORUZ

İSTANBUL Fuar Merkezi’nde düzenlenen ‘Texhibition İstanbul Kumaş ve Dokuma Aksesuarları Fuarı’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Son 20 yılda ortalama yüzde 5,5 reel büyüme yakalayan bir ülke olarak milli gelirimiz yüzde 100 arttı. 214 milyar dolardan 906 milyar dolara, ihracatımız ise 36 milyar dolara çıktı.” Dolardan 254 milyar dolara yükseliş… Bunu sektörlerimizin ihracattaki başarısı sağladı. Hatırlıyorum, 1973 yılında ilk kez yılda bir milyar dolarlık ihracata ulaştığımız günü kutlamıştık. Daha sonra 1987 yılında ayda bir milyar dolarlık ihracata ulaşınca bir kez daha kutladık. Arkadaşlar artık günde bir milyar doları kutluyoruz. “Milyarlarca dolar ihracat yapıyoruz. Bazen biraz altında, biraz üstünde ama ayda ortalama 20 ile 22,5-23 milyar dolar arasında ihracat yapan bir ülke konumuna geldik” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen ‘Texhibition İstanbul Kumaş ve Dokuma Aksesuarları Fuarı’na katıldı. Fuara Bakan Bolat’ın yanı sıra İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ve dokuma bölümünden temsilciler katıldı. Bakan Ömer Bolat fuarda bir konuşma yaptı.

İlgili Makaleler

“GÜNDE 1 MİLYAR DOLAR İHRAÇ EDİYORUZ”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise konuşmasına başlarken fuarın hayırlı olmasını diledi. Türkiye’nin ihracat rakamlarına değinen Bolat, “Türk tekstili, Türk havlusu, Türk kumaşı, Türk giysisi ve Türk perdesi, Türk çeliği, Türk seramiği, Türk müteahhit, Türk elektroniği, Türk beyaz eşyası, Türk turizmi. Çok şükür ekonomimiz iyi durumda. dünyaya liderlik ediyor.” “Ülkemizin adıyla özdeşleşen şubeler haline geldiler. Bunu görmekten, bunu hep birlikte başarmaktan çok mutluyuz. Tabii son 20 yılda ortalama yüzde 5,5 reel büyüme yakalamış bir ülke olarak, Milli gelirimiz 214 milyar dolardan 906 milyar dolara çıktı, ihracatımız 36 milyar dolar arttı.” Milyar dolardan 254 milyar dolara yükseliş bu branşların ihracattaki başarısı sayesinde mümkün oldu. Hatırlıyorum, 1973 yılında yılda bir milyar dolarlık ihracata imza attığımız günü ilk kez kutlamıştık. Daha sonra 1987 yılında ayda bir milyar dolarlık ihracata ulaşınca bir kez daha kutladık. Arkadaşlar artık günde 1 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bazen biraz altında, biraz fazla ama ortalama ayda 20 ila 22,5-23 milyar dolar arasında ihracat yapan bir ülkeyiz. Yeterli mi? Bu yeterli değil. Bu bayrağı ve bu rakamları çok daha yükseğe taşımamız gerekiyor. Ancak kat ettiğimiz mesafe küçümsenecek bir mesafe değil. Türkiye artık Dünya İhracat Ligi’nde bilinen bir ülke. Birçok markaları var ve kaliteli ürünler üretiyorlar. Marka üretiyor. Hızlı teslim eder. Lojistik de oldukça başarılı. Dünyanın en ücra köşelerine dahi 3 günde mallarını ulaştırabilmektedir. Özellikle gelişmiş ülke pazarlarına dünyanın en verimli hava yollarından birine sahip olup, deniz yoluyla çok hızlı ulaşım sağlayabilmektedir. Bunlar bizim artılarımız ve avantajlarımızdır. Bu başarı ancak grup halinde çalışarak elde edilebilir. Elbette yönetimde ve ekonomide güçlü, başarılı, siyasi irade ve doğru politikalar, özel sektörün başarılı performansı, dinamizmi ve başarılı eylemleriyle birleştiğinde ortaya bu başarılı ve haklı tablo çıkıyor. Ekonomimiz 3 yıldır son 12 çeyrekte kesintisiz büyüyor. Pandeminin olduğu 2020 yılında bile yüzde 1,6 büyüme kaydettik. 2021’de yüzde 11,4 büyüdük. 2022’yi yüzde 5,5 kapattık. Bu yılın ilk iki çeyreğinde birinci çeyrekte yüzde 3,9, ikinci çeyrekte ise yüzde 3,8 büyüdük. İnşallah yılı yüzde 4,5 büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz” dedi.

“TEMMUZ VE AĞUSTOS AYLARINDA CUMHURİYET TARİHİMİZİN EN YÜKSEK SAYILARINA ULAŞTIK”

Geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Programa değinen Bakan Bolat, “Orta vadeli program geçen hafta açıklandı. Orta vadeli programda da inşallah önümüzdeki 3 yılda yüzde 4,5 ile 5 arasında bir büyüme yakalayacağız. Bakın biz bunu başardık” dedi. Pandemi başladığından bu yana 4 milyon vatandaşımıza istihdam sağladık. Büyümemiz kesintiye uğramadı.” Burada geçen gün sanayi üretimi açıklandı. Temmuz ayında bir yıl öncesine göre yüzde 7,4 artış yaşadık. İşsizlik oranımız yüzde 0,2 azaldı. Yüzde 9,4’e düştük. Bunlar sevindirici rakamlar. İhracatta da temmuz ve ağustos aylarında cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamlarına ulaştık. Ama artış hızımız tabi ki yavaşladı. Şu an itibariyle bu yıl geçen yılla aynı rakamları korumaya çalışıyoruz. Bu anlamda sözlerimi bir güzel haberle bitirmek istiyorum. Dün kabinede 100. günümüzü geçirdik. 100’üncü günümüzde Eximbank’ın ihracatçıya yönelik sermayesini yüzde 40 oranında artırdık. 70 milyar liralık finansman zemini ve imkanı sağladık. Bu da yetmezmiş gibi, 25 Temmuz’da Merkez Bankamız, Hazine ve Maliye Bakanımız işbirliği ve onların desteğiyle Merkez Bankamız, ihracatta günlük reeskont kredi limitini 300 milyon liradan 1,5 liraya çıkardı. milyar. Bu tutarın 1 milyarı Eximbank üzerinden yapıldı, tam 5 katıydı. Bu da yetmezmiş gibi geçen gün Merkez Bankamız yine destek verdi ve Eximbank’a 2 milyar dolara kadar limit verdi. Diğer bankalara bir milyara kadar limit verdi. Günlük 3 milyar 50 milyon liralık finansman reeskont kredi limiti sizler için açıldı. Bunlar çok iyi şartlarda sağlanan finansman kaynaklarıdır. “Konuşmaların ardından Bakan Bolat’a hediye takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çekildi. Ömer Bolat, beraberindeki heyetle birlikte fuardaki stantları gezdikten sonra bölgeden ayrıldı.

haberkahta.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu